Oblicz współrzędne wierzchołków trójkąta i jego obwód
Dominika: Punkty P(−2,−2), Q(1,−2) i R(−2,4) są środkami boków AB, BC i AC trójkąta ABC. Oblicz:
a) współrzędne wierzchołków trójkąta ABC
b) obwód trójkąta ABC
Bardzo proszę o wykonanie rysunku do zadania oraz jeśli to możliwe wyjaśnienia krok po kroku
jak je rozwiązać
Z góry bardzo dziękuję
28 mar 17:52
Dominika:
28 mar 18:11
Słaby: A jest jakaś informacja czy ten trójkąt jest np równoboczny czy prostokątny ?
28 mar 18:32
Mila:

PQ||AC
|AC|=2*|PQ|
PQ
→=[3,0]
R=(−2,4)→T
[3,0]→C=(−2+3,4)=(1,4)
R=(−2,4)→T
[−3,0]→A=(−2−3,4)=(−5,4)
P(−2,−2) − środek AB
A=(−5,4)
B=(1,−8)
C=(1,4)
II sposób
Układasz równania
28 mar 18:58
Jack:

przykladowy trojkat jaki moze powstac.
28 mar 19:01
Jack: nah, spozniony ;x
28 mar 19:02
Dominika: dziękuję bardzo
28 mar 23:51