geometria analityczna
mateo: Do wykresu funkcji f(x) = x2 – 12x + 32 poprowadzono w punkcie P styczną, która jest
prostopadła do prostej l: 3x – 6y + 1 = 0.
a) Wyznacz równanie tej stycznej.
b) Oblicz pole trójkąta ograniczonego przez tę styczną oraz obie osie układ współrzędnych
wiem ze w a musze miec pochodna i to bedzie jedna styczna ale nie umiem sobie poradzic z druga
ta prostopadła do wykresu a musi byc rowne −2 i to tyle prosze o pomoc
28 mar 17:51
kochanus_niepospolitus:
skoro jest prostopadła do l ... to znasz współczynnik kierunkowy tejże stycznej
y=ax+b <−−− 'a' już znasz ... wyznaczasz 'b'
x2−12x+32 = ax+b ... i wyznaczasz 'b' dla którego będzie tylko jedno rozwiązanie 'x' (czyli Δ
=0)
28 mar 17:52
mateo: to tyle poniewaz znalazlem to samo zadanie gdzie wyznaczyli pochodna 2x−12 i ze pochodna ma sie
rownac wlasnie a czyli w tym przypadku −2 i nie rozumiem dlaczego tak
28 mar 17:53
kochanus_niepospolitus:
pochodna nie jest konieczna do wyliczenia tegoż zadania
28 mar 17:54
mateo: wiem wiem ale jak sam robilem to zadanie to wlasnie robilem przez pochodna i sie zatrzymalem w
tym miejscu gdzie opisalem
28 mar 17:56
kochanus_niepospolitus:
a jaka jest interpretacja geometryczna pochodnej w punkcie?
f'(x0) = tgα (czyli w skrócie mówiąc ... to jest współczynnik 'a' dla stycznej w punkcie
styczności w x0)
28 mar 18:41