Zadanie zamknięte rownanie 3 -stopnia
kumpl: Jedno z rozwiązan rownania x3−(p−2)x+10=0 z niewiadomą x jest liczbą pierwszą. Jeśli p jest
liczbą całkowitą, to:
A. p = 11
B. p = −9
C. p ∊ {11, 29}
D. p ∊ {−9, 13}
Odpowiedź znam, chodzi mi o to czy da się to zrobić nie podstawiając odpowiedzi?
28 mar 17:38
Jack: podstawiajac jest najszybciej i ... no jako ze p moze byc dowolne, to , tak troche podstawianie
wszystkich liczb?
28 mar 17:46
kochanus_niepospolitus:
skoro jedno z rozwiązań ma być liczbą pierwszą to tym rozwiązaniem musi być x=2 lub x=5 (bo to
są dzielniki wyrazu wolnego: 10 i są liczba pierwszymi)
stąd:
W(2) = 8 − (p−2)*2 + 10 = 18 − 2p + 4 = 22 − 2p
W(2) = 0 ⇔ p = 11
W(5) = 125 − (p−2)*5 + 10 = 145 − 5p
W(5) = 0 ⇔ p = 29
stąd wynika, że odp C jest odpowiedzią prawidłową
28 mar 17:46
kumpl: O to mi chodziło, dzięki.
28 mar 17:48
Jack:
28 mar 17:51