Stężenie, objętość. (chemia)
Esgath: Pomoże mi ktoś ? nie wiem gdzie robię błąd.
Do jakiej objętości należy rozcieńczyć 25 cm3 0,1 M roztworu HNO3 , aby pH otrzymanego roztworu
wyniosło 2,2. Odp. 396 cm3
Robię tak:
C
1 =
nv1
C
2 =
nv2
n z C
1 jest równe n z C
2 więc
C
1 * v
1 = v
2 * C
2
teraz wiem że pH = −log[H
+]
więc stężenie H
+ równe jest 6,3*10
−3
dla HNO
3 zachodzi całkowita dysocjacja więc stężenie H
+ to stężenie HNO3 po rozcińczeniu
C
1 = 0,1M
v
1 = 0,025 dm
3
C
2 = 6,3 * 10
−3
2,5*10
−3 = 6,3*10
−3 * v2
v
2 wychodzi mi 3,96 * 10
−7
ale odpowiedz to 396 cm3

//
Proszę o pomoc.