π | 1 | |||
cos(3πx+ | )+ | =0 | ||
5 | 2 |
π | −1 | |||
cos(3πx+ | )= | |||
5 | 2 |
π | 2π | π | −2π | |||||
3πx+ | = | +2kπ ∨ 3πx+ | = | +2kπ, k całkowite | ||||
5 | 3 | 5 | 3 |
7π | −13π | |||
3πx= | +2kπ ∨ 3πx= | +2kπ | ||
15 | 3 |
7 | 2k | −13 | 2k | |||||
x= | + | ∨ x= | + | |||||
45 | 3 | 45 | 3 |
7+30k | −13+30k | |||
x= | ∨ x= | |||
45 | 45 |
7 | ||
Stąd najmniejsze dodatnie rozwiązanie to | ||
45 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |