Wykaż, że
Ktoś: Wykaż, że dla każdej liczby rzeczywistej m prosta opisana równaniem mx−y+5−4m=0 przecina okrąg
o: x2+y2−8x−10y+25=0 w dwóch punktach, których suma odciętych jest równa 8.
28 mar 16:47
kochanus_niepospolitus:
prosta k: y = mx − 4m+5
podstawiasz do wzoru na okrąg:
(x−4)
2 + (y−5)
2 = 16
(x−4)
2 + (mx − 4m)
2 = 16
(x−4)
2 + m
2(x − 4)
2 = 16
(x−4)
2*(1+m
2) = 16
x
1,2 = 4 +/−
√1/(m2+1) ⇔ x
1,2 ∊ <3,5> (dla m∊R)
x
1 + x
2 = 8
28 mar 17:03
kochanus_niepospolitus:
ach no i oczywiście:
y = mx − 4m + 5
y = m(4 +/− p{1/(m2+1)) − 4m + 5 ⇔ y = √m2/(m2+1) + 5 ⇔ y ∊<5;6)
28 mar 17:14
ktoś: A czemu tam x1,2∊<3,5> ? Jak to wyznaczyć ?
28 mar 17:32
kochanus_niepospolitus:
rozwiązując to równanie:
| | 16(m2+1) | | 16 | |
x2 − 8m + |
| − |
| = 0 |
| | m2+1) | | m2+1 | |
| | 16m2 | | 64m2+64 | | 64m2 | | 64 | |
Δ = 64 − 4 |
| = |
| − |
| = |
| |
| | m2+1 | | m2+1 | | m2+1 | | m2+1 | |
Δ > 0 dla m∊R (bo m
2 + 1 > 0)
| | −b +/− √Δ | | 8 +/− 8√1/(m2+1) | |
x1,2 = |
| = |
| = 4 +/− 4√1/(m2+1) |
| | 2a | | 2 | |
28 mar 17:51
topkidmonopoly: lepiej podstawic y z rownania prostej pod wzor okregu. Potem ze wzorow viete'a (x1+x2=−b/a)
wyjdzie ci 8, doslownie nic wiecej nie musisz robic
29 mar 14:36