Oblicz sin2x
zaanetad: Oblicz sin2α, jeśli:
sinα−cosα=√3−√22
28 mar 15:55
Jerzy:
| | 1 | |
Wskazówka: (sinx − cosx)2 = sin2x + cos2x − |
| sin2x |
| | 2 | |
28 mar 15:56
Jerzy:
pomyłka = sin2x + cos2x − sin2x = 1 − sin2x
28 mar 15:57
zaanetad: nadal zbytnio nie rozumiem
z czego am wyliczyć cos albo sin
28 mar 16:03
Alky: sin2x=2sinxcosx
Podnosisz obustronnie do kwadratu.
Po lewej stronie ostrzymujesz sin2x−2sinxcosx+cos2x=...
sin2x−sin2x+cos2x jedynka trygonometryczna.
28 mar 16:16
zaanetad: Ale czy moge podnieść do kwadratu? Przecież nie wiem,w której ćwiartce znajduję się sin i
cos,mogą być one ujemne
28 mar 16:53
Alky: Masz do czynienia z równaniem, więc skoro teraz zachodzi róność, to po podniesieniu do kwadratu
też zajdzie bez względu na znak sinx i cosx. Gdybyś miał do czynienia z nierównością, to
rzeczywiście miałoby to znacznie. Na przykładzie
| | 1 | | 1 | |
−1< |
| −−> 1< |
| ( a przecież tak nie jest ) |
| | 2 | | 4 | |
28 mar 17:06