całki
ww: jak obliczyć całkę x/cos(x) dx ? nie mam żadnego pomysłu
28 mar 15:23
Adamm: przez części
28 mar 15:25
ww: próbowałam i wtedy muszę całkować ∫ln|tg(x/2+π/4)|
28 mar 15:37
Jerzy:
A dlaczego ?
28 mar 15:39
Jerzy:
| | 1 | | cosx | |
Policz na boku: ∫ |
| dx = ∫ |
| dx ... i podstaw: sinx = t |
| | cosx | | 1 − sin2x | |
28 mar 15:43
ww: u'= 1/cosx u=ln|tg(x/2+π/4)|
v=x v'=1
= x*ln|tg(x/2+π/4)|−∫ln|tg(x/2+π/4)|
28 mar 15:44
ww: aaa dziękuje

!
28 mar 15:45
ww: | | sinx+1 | |
no i teraz mi wyszło , że musze całkować ln| |
| | |
| | sinx−1 | |
28 mar 15:55
Jerzy:
To rozbij na dwie calki: ln(sinx + 1) − ln(sinx − 1)
28 mar 15:59
ww: dobrze ale ln(sinx + 1) i ln(sinx − 1) też nie są najprostsze do całkowania
28 mar 16:07
28 mar 16:21