pochodne
Aga: Stężenie s(t) (w miligramach na cm
3) wstrzykniętego do krwi pewnego lekarstwa można
przybliżyć wzorem:
gdzie t jest liczbą godzin po iniekcji, 0≤ t ≤ 24
Wyznacz pochodną funkcji s dla 0<t< 24$ i na podstawie analizy tej pochodnej wskaż prawidłowe
odpowiedzi:
a) s'(t)=0,14−0,14t
2 dla 0<t< 24
b) stężenie lekarstwa jest największe po godzinie od iniekcji (dla t=1)
c) stężenie lekarstwa po upływie godziny rośnie (dla t>1)
| | 0,14(1−t2) | |
d) s'(t)= |
| dla 0<t< 24 |
| | (t2+1)2 | |