matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pochodna z rozwinięcia Maclaurina
Szymon:
Korzystając z rozwinięć Maclaurina funkcji elementarnych obliczyć pochodną f
1
1
(0)
x
3
f(x)=
1+x
2
28 mar 14:13
Adamm:
1
=1−x
2
+x
4
−x
6
+x
8
−x
10
+x
12
+o(x
12
)
1+x
2
x
3
=x
3
−x
5
+x
7
−x
9
+x
11
+o(x
11
)
1+x
2
f
(11)
(0)
wyciągamy wniosek że
=1 ⇒ f
(11)
(0)=11!
11!
28 mar 14:19
Adamm:
1
oczywiście nie liczysz pochodnych
1+x
2
1
liczysz pochodne
i podstawiasz x
2
do wzoru który ci wyjdzie
1+x
28 mar 14:26