Rzucamy dwiema kostkami
Mateusz: rzucamy dwiema kostkami oblicz prawdopodobieństwo wyrzucenia szóstki na co najmniej jednej
kostce
1 2 3 4 5 6
1 2 3 4 5 6 7
2 3 4 5 6 7 8
3 4 5 6 7 8 9
4 5 6 7 8 9 10
5 6 7 8 9 10 11
6 7 8 9 10 11 12
Mam tabelke, co mam zakreślić ? Które liczby
28 mar 12:56
kochanus_niepospolitus:
a po co Ci ta tabela, która przedstawia sumę oczek w obu rzutach?
zaznaczasz całą ostatnią kolumnę oraz cały ostatni rząd
28 mar 12:59
'Leszek: W tabelce wpisales sumy "oczek" , trzeba bylo wpisywac w okienka inaczej , mianowicie
(1,2) ...(1,6)...(6,3)...(6,6) ...i wowczas latwo zauwazysz ktore kratki trzeba wybrac,
zrob to jeszcze raz i zobaczysz ze to jest latwe ! Powodzenia !
28 mar 13:02
Jerzy:
Bez tabeli:
|Ω| = 36
A = (6,1)(6,2)(6,3)....(6,6)
(1,6)(2,6) .....(5,6)
|A| = 13
28 mar 13:02
'Leszek: Mala uwaga , w klasach humanistycznych podczas nauki rachunku prawdopodobienstwa
nauczyciele zalecaja wizualizacje sposobu rozwiazywania takich ,zadan w celu
latwiejszego zrozumiena .w tych klasach nie uzywa sie ( n! ) i innych
pojec .
28 mar 13:06
Jerzy:
I gitara ... wypisanie zdarzeń sprzyjających, to wizualizacja.
28 mar 13:08
Pytający: Jerzy, |A|=11
28 mar 17:16
Pytający: Jerzy, |A|=11
28 mar 17:16
Pytający: Jerzy, |A|=11
28 mar 17:16