wyrazy ciągu
Qwertyu: wyrazy a1, a2, a4 rosnącego ciągu geometrycznego an o ilorazie q tworzą w podanej kolejności
ciąg arytmetyczny. oblicz q i określ znak wyrazu a1
28 mar 12:36
kochanus_niepospolitus:
a
4 = a
2*q
2 = a
1*q
3
2a
2 = a
1 + a
4 ⇔ 2a
1*q = a
1(1+q
3) ⇔ 2q = 1 + q
3 ⇔ q
3 − 2q + 1 = 0 ⇔
⇔ (q−1)(q
2 − q − 1) = 0 ⇔ q =... ∨ q = ... ∨ q = ...
skoro ma być to ciąg rosnący to ile wynosić może q
28 mar 12:47
Jerzy:
2a1*q = a1 + a1q3 ⇔ q3 − 2q + 1 = 0
i znajdż dodatni pierwiastek różny od 1 ( q = 1 jest pierwiastkiem )
28 mar 12:48