granica
janusz:
witam czy ktos wie ile to moze wynosic
lim (01x) =
x→∞
28 mar 12:26
'Leszek: Napisz pelny poprawny wzor funkcji !
28 mar 12:29
Jerzy:
Nie ma takiej funkcji.
28 mar 12:30
Janek191:
Symbol nieoznaczony.
28 mar 12:30
janusz: dokladniej mam
lim |x|y
x,y→(0,0)
(xn,yn)=(0,1n) n→∞
f(xn,yn)= lim(01n)
n→∞
28 mar 12:31
28 mar 12:33
janusz: wolfram obliczyl ze taka granica ma wartosc 0
28 mar 12:34
Adamm: no to widzisz chyba że 0?
jeśli weźmiesz za to x=1/n oraz y=0 to granica wyjdzie 1
zatem wnioski?
28 mar 12:34
janusz: no własnie chodzi mi skąd to 0
28 mar 12:37
janusz: granica nie istnieje wiem chodzi mi tylko o ten przypadek
28 mar 12:38
Adamm: podnosisz 0 do jakiejś dodatniej potęgi
to nadal jest 0
28 mar 12:38
Adamm: 01/x=0
28 mar 12:38
jc:
(xn,yn)=(0,1/n), |xn|yn = 01/n = 0 →0
(xn,yn)=(1/n,0), |xn|yn = (1/n)0 = 1 → 1
Granica nie istnieje.
28 mar 12:54