matematykaszkolna.pl
Kalku kalkulixa: Witam, jestem w klasie maturalnej i chciałabym mojemu chłopakowi kupić na urodziny (on też jest w maturalnej) jakiś super kalkulator, co by mu wystarczył już na całe studia. Cena nie gra roli, chłopak zamierza iśc na informatykę, proszę osoby, które znają kalkulatory godne polecenia o model z krótką rekomendacją emotka
28 mar 12:13
'Leszek: Najlepsze kalkulatory funkcyjne ,pozwalaja wykonywac zlozone obliczenia statystyczne oraz przedstawiaja grafike to sa Casio !
28 mar 12:32
kalkulixa: odświeżam! konkretne modele proszę!
28 mar 18:53
kochanus_niepospolitus: problem w tym, że graficznego kalkulatora nie możesz mieć na większości egzaminów. Natomiast same wykresy i tak są ni jak do wolframalpha który jest dostępny online
28 mar 18:55
Adamm: kochanus, czasami nawet kalkulatora nie można
28 mar 18:57
kochanus_niepospolitus: dlatego uważam, że kalkulator nie musi być fikuśny, wystarczy że będzie miał trochę bardziej rozbudowane funkcje, jak wpisywanie ułamków (i ich zamiana) liczenie w radianach i takie tam
28 mar 19:04
kochanus_niepospolitus: taki kalkulator spokojnie znajdzie się w cenie nie przekraczającej 80 PLN. Np taki: http://www.euro.com.pl/kalkulatory/casio-fx-350es-s-plus.bhtml?gclid=CO7Gr67X-dICFQktGQod7hYEZQ&gclsrc=aw.ds&dclid=CJuoyK7X-dICFRZVGAodip4HDQ
28 mar 19:05
kochanus_niepospolitus: można popatrzeć na droższe jednak musisz zobaczyć jakie dodatkowe funkcje są w takim kalkulatorze i czy będą one istotne (np. statystyka może mu się czasem przydać)
28 mar 19:06
kalkulixa: A warto aby zawierał możliwość liczenia całek?
28 mar 19:29
kochanus_niepospolitus: jeżeli nawet będzie liczył całki to tylko najbardziej banalne ... czyli takie, które i tak się będzie rozwiązywało w pamięci Jeżeli ma on (w miarę nieograniczony) dostęp do internetu, to polecałbym bardziej wykupić mu konto premium w wolframalpha + jakiś 'w miarę porządny' kalkulator
28 mar 19:33
kalkulixa: Kalkulator CASIO FX−991ES Plus Co myślicie?
28 mar 19:46
'Leszek: Juz Ci polecalem kalkulator z tej firmy ,naprawde sa one najlepsze ,maja rowniez podwojne zasilanie two way power ! , ja mam taki kalkulator , ma pochodne ,calki i funkcje Solve , polecam !
28 mar 19:55
kalkulixa: Nie mogę się zdecydować między Kalkulator CASIO FX−991EX ClassWiz i CASIO FX−991ES Plus
28 mar 19:59
kochanus_niepospolitus: jako że idzie na informatykę, fajnie by było gdyby kalkulator potrafisz liczyć w innych systemach jak dziesiętny (czyli w dwójkowym, ósemkowym i szestnastkowym)
28 mar 20:10
kalkulixa: A czy ten FX−991ES Plus, umie?
28 mar 20:23
kalkulixa: umie, znalazłam to. Ok, wezmę go, dzięki wszystkkim za pomoc
28 mar 20:24