Całka
Grzegorz: Bardzo proszę o pomoc, jak to obliczyć? Krok po kroku najlepiej. Dziękuje
28 mar 12:10
Jerzy:
| | 2x − 2 | | 1 | |
= ∫ |
| dx + ∫ |
| dx = ... |
| | x2 −2x +5 | | (x−1)2 + 4 | |
28 mar 12:12
powrócony z otchłani:
Rozdzielasz na dwie calki z licznikami: 2x −2 oraz +1
Podstawienie: t = x2 −2x −5 w pierwszej ... a w drugiej mianownik przekszyalcasz do postaci
zdatnej do liczenia arcusa ktoregos tam
28 mar 12:12
Jerzy:
Pierwsza całka = ln|x
2 − 2x + 5|
| | x−1 | |
Druga: podstawienie: |
| = t |
| | 2 | |
28 mar 12:13
Jerzy:
Druga: x − 1 = 2t ⇔ dx = 2t
| | 1 | | 2 | | 1 | | 1 | | 1 | |
...= 2∫ |
| dt = |
| ∫ |
| dt = |
| arctgt = |
| arctg(x −1) |
| | (2t)2 + 4 | | 4 | | t2 + 1 | | 2 | | 2 | |
28 mar 12:19
Jerzy:
| | 1 | | x − 1 | |
... = |
| arctg( |
| ) oczywiście. |
| | 2 | | 2 | |
28 mar 12:21
Grzegorz: Dzięki Serdeczne Jerzy
28 mar 12:24
g: Skąd wiadomo że to jest 2x−2, skoro Autor pisze 2x−1.
28 mar 12:35
Jerzy:
2x − 1 = 2x − 2 + 1
28 mar 12:36