Wyrazenia.
Olaaa: Witam, mam banalne pytanie, ale przez dlugie siedzenie w matmie juz mi sie poplatalo troche.
Mam zadanie:
Wyrażenie W = 9(x2)5 − x6 x4x6 mozna zapisac w postaci...? (wyszlo troche
nieczytelnie, ale mianowniku jest x6)
A więc chodzi mi dokladnie o to co w liczniku : x6x4 to jest x10? (Bo to mnozenie, a gdy
mnozymy x z potęgą, to potęgi sie dodaje?)
Rozwiazaniem zadania będzie 9x4−x10 ?
28 mar 11:42
Jerzy:
A tam jest iloczyn : x6*x4 , czy różnica: x6 − x4 ?
28 mar 11:44
Olaaa: Ten minus jest spowodowany przeniesieniem sie kawalka kreski ulamkowej. Gora to: 9(x2)5 −
x6x4, a dol to: x6
28 mar 11:47
Jerzy:
| | 9*x10 − x10 | | 8x10 | |
= |
| = |
| = 8x4 |
| | x6 | | x6 | |
28 mar 11:48
Mariusz:
2*5=
6+4=
9−1=
10−6=
28 mar 11:50
Olaaa: Jerzy, cos Ci wyszlo nie tak, bo nawet w odpowiedziach tego nie mam.
A).W=9x4−x4; B).W=9x4−x10; C).W=9x10−x6; D). W=9x10−x18
OPdpowiedzia nie jest B?
28 mar 11:55
Jerzy:
Jeśli dobrze przepisłaś przykład, to zapewniam Cię, że wynki który podałem, jest dobry
28 mar 11:58
relaa:
Przypadkiem 9x4 − x4 = 8x4?
28 mar 11:59
Olaaa: Przyklad jest przepisany dobrze− sprawdzalam, jednak wynik podany przez Ciebie nie miesci się w
rozwiazaniach.
28 mar 12:00
Jerzy:
A okey ...Moźna go też zapisać jako: 9x4 − x4 ( ale to jest to samo = 8x4)
Odp: A)
28 mar 12:00
Olaaa: Okej, dziekuje.
28 mar 12:06