trzy liczby tworzą ciąg arytmetyczny
Qwertyu: trzy liczby tworzą ciąg arytmetyczny. jeśli pierwsza z nich podniesiemy do kwadratu, a od
drugiej i od trzeciej odejmiemy 1, to otrzymamy ciąg geometryczny. wyznacz te liczby jeśli ich
suma wynosi 9
28 mar 10:48
Jerzy:
x + y + z = 9
2y = x + z
(x2 ; y − 1; z − 1) − c.geom.
(y − 1)2 = x2(z − 1)
28 mar 10:51
Jerzy:
x= 1
y = 3
z = 5
28 mar 10:54
kochanus_niepospolitus:
x2(x + 2r − 1) = 4
2x + 2r = 6 ⇔ x + 2r = 6−x
x2 (6−x − 1) = 4
x2 (5 − x) = 4
−x3 + 5x2 − 4 = 0
−(x−1)(x2 −4x + 4) = 0
−(x−1)(x − (2−2√2))(x+(2+2√2))=0
więc mamy:
x=1 ; y = 3 ; z = 5
x = 2−2√2 ; y = 3 ; z = 4 + 2√2
x = 2 + 2√2 ; y = 3 ; z = 4 − 2√2
28 mar 11:19
Jerzy:
Uparłem się na całkowite.
28 mar 11:23
kochanus_niepospolitus:
a tak naprawdę to jeszcze nie jest koniec
bo oboje przyjęliśmy, że ów ciąg geometryczny będzie złożony w kolejności z:
(a1)2 , a2 − 1 , a3 − 1
co przecież nie musi być jedyną możliwością (a w treści nie ma wzmianki o tym, że ów kolejność
ma mieć miejsce).
więc jeszcze trza by było policzyć:
1) (z−1)2 = x2(y−1) ⇔ (6−x)2 = 2x2 ⇔ 36 − 12x + x2 = 2x2 ⇔ (x + 6 − 6√2)(x + 6 + 6√2)
= 0
co odpowiada sytuacji: x2 ; z−1 ; y−1 (przy warunku −> z < 2) oraz: y−1; z−1; x2 (przy
warunku −> 2 < z)
A jeszcze mamy możliwości:
y−1 ; x2 ; z−1 oraz z−1 ; x2 ; y−1
gdzie będziemy mieli:
x4 = (y−1)(z−1) ⇔ x4 = 2*(5−x) ⇔ x4 = 10 − 2x , a tutaj wychodzą już straszliwie straszliwe
okropieństwa
28 mar 11:33
Jerzy:
Za daleko ....

Przecież w treści jest "jeśli pierwszą podniesiemy do kwadratu"
28 mar 11:37
powrócony z otchłani: Pierwsza ... ciagu arytemtyczego.
nie ma informacji ze kwadrat pierwszej da nam pierwsza geometrycznego
28 mar 11:54