matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
LcK:
4x−5
Funkcja F(x)=
jest funkcją homograficzną, której dziedziną jest zbiór D=R−{2}.
a−x
Podaj wartość parametru a. Następne wyznacz zbiór tych argumentów, dla których funkcja F przyjmuje wartości mniejsze od 3.
20 sty 20:06
Atos:
4x−5
jeżeli do dziedziny nie należy x = 2 to F(x)
2−x
to: a = 2
4x −5
4x−5−3(2−x)
<3 =>
<0
2−x
2−x
(7x−11)(2−x) <0 −− parabola ramionami do dołu więc x€(
11
7
, 2)
20 sty 20:14