WIELOMIANY
Ania: oblicz równania:
a) 2x
3−3x
2−6x+9=0
b) x
4 − 3x
3 − 4x
2=0
28 mar 06:45
Janek191:
a) Rozwiąż równanie:
2 x3 −3 x2 − 6 x + 9 = 0
x2*( 2 x − 3) − 3*( 2 x − 3) = 0
(2 x − 3)*( x2 − 3) = 0
(2 x − 3)*((x − √3)*(x + √3) = 0
2 x − 3 = 0 lub x − √3 = 0 lub x + √3 = 0
x = 1,5 lub x = √3 lub x = − √3
==============================
28 mar 08:16
Janek191:
b) x4 − 3 x3 − 4 x2 = 0
x2*( x2 − 3 x − 4) = 0
x2*( x + 1)*(x − 4) = 0
x = 0 lub x + 1 = 0 lub x − 4 = 0
x = 0 lub x = − 1 lub x = 4
=======================
28 mar 08:18
Janek191:
| | 2 x − 2 | |
c) |
| = x − 1 x ≠ − 5 |
| | x + 5 | |
2 x − 2 = (x − 1)*( x + 5)
2 x − 2 = x
2 + 5 x − x − 5
x
2 +2 x − 3 = 0
(x + 3)*(x − 1) = 0
x = − 3 lub x = 1
===============
28 mar 08:21
Janek191:
| | 3 | | 4 − 3 x | |
d) |
| − |
| = 0 x ≠ − 1 i x ≠ 1 |
| | x + 1 | | x2 − 1 | |
| 3*(x −1) | | 4 −3 x | |
| − |
| = 0 |
| (x + 1)*(x −1) | | (x −1)*(x + 1) | |
| 3 x − 3 − ( 4 − 3 x) | |
| = 0 |
| (x −1)*(x + 1) | |
| 6 x − 7 | |
| = 0 |
| (x −1)*(x + 1) | |
6 x − 7 = 0
=========
28 mar 08:27
Ania: dziękuje
29 mar 06:28