pochodne
polo: Witam. W maju zdaje mature i mam pytanie jak/skąd nauczyc sie pochodnych funkcji? W szkole tego
nie robiliśmy i wątpię żebyśmy zaczęli (mimo rozszerzonej matmy)
Mam zbiór kiełbasy i jest tam trochę zadań z pochodnych.. Ale ciężko się za to zabrać samemu
28 mar 00:08
polo: Chyba, że warto odpuścić i przyłożyć się do innych działów?
28 mar 00:26
Adamm: pochodne są do rozszerzenia
jak chcesz zdawać rozszerzenie to bez tego się nie obejdzie
28 mar 00:27
polo: No tak zdaje rozszerzenie.
28 mar 00:33
polo: Ale nie celuje w 100%
28 mar 00:34
Adamm: do pochodnych potrzebujesz pojęcia granicy funkcji
reszta to definicja i gotowe wzory
przydatna jest interpretacja geometryczna pochodnej
28 mar 00:35
Dziadek Mróz: Analiza matematyczna w zadaniach; tom 1; Krysicki, Włodarski
28 mar 01:08
eldo: na miesiąc przed maturą polecasz Krysickiego osobie, która nie potrafi odnaleźć
(chociażby w swoim podręczniku do matmy) pochodnych. to chyba średni pomysł...
polo, jeśli podręcznik nie wystarcza,to wszystko znajdziesz w internecie,
jest tego mnóstwo, np na tej stronie czy matemaksie
28 mar 03:04
polo: Ponad miesiąc
28 mar 07:35
Janek191:
@ polo:
Masz po lewej stronie ( kolor niebieski) :
pochodna i całka funkcji − kliknij i poczytaj o pochodnej i jej niektórych zastosowaniach
28 mar 08:11
'Leszek: Ja na Twoim miejscu nie uczylbym sie na miesiac przed matura pochodnych , na
maturze rozszerzonej jest tylko jedno zadanie z tego tematu , a 16 zadan
jest z innych tematow . Przerob dokladnie zadania z geometrii ,planimetrii,
geometrii analitycznej ,stereometrii i trygonometrii to prawie polowa zadan
na maturze !Powodzenia !
28 mar 08:13
polo: To jest pewne, że tylko jedno zadanie?
28 mar 09:17
polo: Do optymalizacji jest potrzebna pochodna?
28 mar 10:09
Jerzy:
Tak.
28 mar 10:11
Antonni: czasami tak czasami nie ale na rozszserzeniu tak .
28 mar 10:11
Omikron: Moim zdaniem warto nauczyć się pochodnej. Bez niej nie zrobisz ostatniego zadania za 7 punktów,
często pojawia się zadanie na styczną za 3,4 punkty, w 2016 było jedno abcd z pochodnej,
często pojawiają się dowody algebraiczne które można bardzo łatwo używając pochodnej
rozwiązać. Poza tym jeżeli zamierzasz iść na studia związane w jakiś sposób z matematyką to
bez pochodnej się nie obejdzie.
28 mar 11:59
polo: Pewnie postaram się nauczyć. Ponad miesiąc czasu jeszcze
Dzięki za opinie panowie
28 mar 16:50
Alky: Praktycznie mówiąc i pomijając tytuły książek(których przecież i tak teraz nie kupisz ani nie
przeczytasz, więc to bezcelowe, zwłaszcza, że pochodne ze szkoły średniej mozna opisać na 10
stronach...) które polecają Ci mądrzy ludzie pochodną musisz umieć ( na tym poziomie ) , bo
wyłączając jedno najbardziej punktowane zadanie z optymalizacji( które pomimo tego że jest aż
za 7 pkt jest stosunokwo proste, bo te zadania są zwykle pod schemat, czyli wyznacznie jedych
długości za pomocą innych, pochodna ekstrema wynik) może Ci się trafić jak mówił Omikron
zadanie ze styczną lub jakieś pokrewne + część dowodów można robić przy pomocy minimum i
maksimum, by pokazać, że skoro najmniejsza wartość jakiejś funkcji wynosi np 2 to całość jest
>0 co kończy dowód. Takich zadań też trochę jest czy czyli pochodna jak najbardziej
przydatna.
Tak czy inaczej pochodne na tym poziomie są patologicznie proste, więc jeśli masz trochę oleju
w głowie to jak usiądziesz i przeglądniesz rodzdziały dotyczące granic i ciągłości to
nauczenie się pochodnej to kwestia 1−2 wieczorów. Samo liczenie (jeszcze) opiera się w sumie
na jednym banalnym wzorze. Więcej do nauki to kwestia do czego przydaje się liczenie pochodnej
i gdzie/kiedy to wykorzystać. Myślę, że nie ma co się zastanawiać. Trzeba przysiąść i się
nauczyć. Swoją drogą gorąco pozdrawiam nauczyciela/nauczycielkę która nie przerobiła tego
materiału....
28 mar 17:33
polo: No cóż jeszcze nie mimo 7 godzin w tygodniu w tym semestrze. Cóż i tak wolę się uczyć w domu
Natchnęliscie mnie do nauki, dzięki.
28 mar 19:32
kamil: z funkcji mozna liczyc pochodna a odwrotnym dzialaniem jest calkowanie. jedna z przydatnych
teorii jest teoria miary opierajaca sie na dzieleniu zbiorow na mniejsze mierzalne.
warto poczytac sobie o calce Lebesqua i jej innym podejsciu do problemu niz calka Riemanna.
Polecam zaglebic sie tez w przestrzen mierzalna na ktorej sa oparte sigma ciala (tzw. sigma
algebry zbiorów)
28 mar 19:37
Lubięliczyć: A co ze styczną? Typowe zadanie maturalne, bardzo możliwe, że się na nie trafi.
28 mar 19:41
'Leszek: Z pochodnymi to nie tylko trzeba znac wzor , wlasciwie to jeden ( xn ) ' = n xn−1
ale przede wszystki kiedy i dlaczego pochodne stosujemy !
Juz pisalem, zeby tuz przed matura sie nie rozpraszac , tylko nalezy bardzo
dokladnie przerobic pozostale dzialy z matematyki a zwlaszcza geometrie,
dowodzenie wzorow z planimetrii ( zawsze jest takie zadanie ) ,z trygonometrii
np. tozsamosci z algebry dowody i.t.d .....
28 mar 20:04
Adamm: 'Leszek, funkcje wymierne?
28 mar 20:04
'Leszek: Rowniez i wielomiany z parametrami , ...ciagi ,granice funkcji ...
28 mar 20:07
Lubięliczyć: @'Leszek To co piszesz jest jak najbardziej słuszne, no ale szkoda tracić 14% na zadaniu w
ktorym wystarczy ulożyć funkcje i policzyć jej pochodną, można oklepać schemat i poprostu
dobrze zdać maturę, a teoria jak najbardziej do nadrobienia.
28 mar 20:10
Lubięliczyć: O klepaniu schematu oczywiście mowie w przypadku gdy jest miesiąc do matury a zaczynamy od
zera.
28 mar 20:10
Antonni: jest mi przykro to pisac bo wbrew pozorom nie lubie oceniac innych ludzie ale piszac ten post
kolego
udawadniasz ze nie dorosles do miana maturzysty .
czy zawsze chcesz byc prowadzony za raczke jak dziecko ?
Co to znaczy czy mam sie uczyc ? Masz zdecydowac sam czy zdarzysz czy nie
Czy o wybor studiow tez bedziesz sie pytal ?
Skoncz z tym ze nie przerobiliscie pochodnych zwlaszcza na rozszerzeniu bo w to nie uwierze
Jeden dzien w plecy .
28 mar 20:13
'Leszek: Probowac trzeba zawsze ,nie rezygnowac !
28 mar 20:14
polo: Antonni tak jak mówię − do matury przygotowuję się praktycznie sam. Nie ma łatwo, dlatego
postanowiłem się zapytać na tym forum jedno drobne pytanie i znalazły się życzliwe osoby,
które chętnie napisały mi swoje zdanie. Z racji, że jeszcze przed dzisiejszym dniem byłem
całkowicie zielony co do pochodnej to nie wiedziałem czy nie porywa się z motyka na słońce.
Jak nie wiem co to jest pochodna i do czego służy go skąd mam wiedzieć czy zdążę czy nie.
28 mar 21:36