Metoda zaburzania
Marta: Witam ponownie, zostały mi jeszcze dwa przykłady
∑(od k=0 do n) (−1)n−k k
∑(od k=0 do n) Hk
czy aby je rozwiązać trzeba użyć pochodnych?
28 mar 00:07
Marta: bardzo proszę o pomoc, takiego typu zadań jeszcze nie robiłam i nie wiem jak rozwiązać
28 mar 00:21
Mila:
1) robisz tradycyjnie, problem będziesz miała z sumą:
∑(k=0 do n)(−1)
n−k =0 dla n − nieparzystych
∑(k=0 do n)(−1)
n−k =1 dla n − parzystych
Możesz zapisać:
| | 1 | |
∑(k=0 do n)(−1)n−k= |
| [ (−1)n+1] obejmuje obydwa przypadki |
| | 2 | |
28 mar 00:38
Marta: tak to się zaczyna?
∑(od k=0 do n) (−1)n−k k + (−1)n+1−k k = 0 + ∑(od k=1 do n+1) (−1)n−k k
=∑(od k=0 do n) (−1)n+1−k k ?
pewnie to głupoty ale dalej nie wiem jak to rozwiązać
28 mar 01:04
Mariusz:
Metoda zaburzania
Metodę masz narzuconą więc rachunku różnicowego nie użyjesz
28 mar 01:25
Marta: to jak to powinnam rozwiazac?
28 mar 10:11
Mariusz:
Z rachunkiem różnicowym to byłoby tak
Liczysz sumę nieoznaczoną przez części (sumujesz (−1)−k różnicujesz k)
Liczysz sumę oznaczoną od 0 do n+1
Suma oznaczona to różnica wartości sumy oznaczonej na krańcach przedziału
Różnica to Δf=f(n+1)−f(n)
Natomiast metodą zaburzania nie bawiłem się aż tak często
28 mar 12:01
Marta: kolokwium mam z zaburzania i bardziej interesuje mnie ta metoda ale dziękuje
28 mar 12:05
28 mar 12:09
Pytający:
Marto, trochę głupoty.

W metodzie zaburzania stosujesz:
∑(od i=0 do n)(a
i)+a
n+1=a
0+∑(od i=0 do n)(a
i+1)
Tj. po lewej stronie dodajesz "n+1"−szy wyraz ciągu a
n, a nie "i+1"−szy...
"i" (czy k w Twoich przykładach) to tylko licznik/iterator/indeksator (zwał jak zwał), który
nie ma sensu poza ∑. Bodaj drugi raz widzę (więc to już może nie być pomyłka), jak używasz
tegoż licznika poza sumą, co nie ma zbyt wielkiego sensu, stąd to wyjaśnienie.
Toteż w przykładzie:
∑(od k=0 do n) ((−1)
n−k*k) dodajesz "n+1"−szy wyraz poprzez zamianę k na n+1 we wzorze na
k−ty wyraz:
∑(od k=0 do n) ((−1)
n−k*k)+(−1)
n−(n+1)*(n+1)=∑(od k=0 do n) ((−1)
n−k*k)−n−1=
=0+∑(od k=0 do n) ((−1)
n−(k+1)*(k+1))=−∑(od k=0 do n) ((−1)
n−k*(k+1))=
=−∑(od k=0 do n) ((−1)
n−k*k)−∑(od k=0 do n) ((−1)
n−k) ⇒
| | n+1−∑(od k=0 do n) ((−1)n−k) | |
⇒∑(od k=0 do n) ((−1)n−k*k)= |
| |
| | 2 | |
∑(od k=0 do n) ((−1)
n−k) podała Ci Mila, acz dla treningu możesz ją wyznaczyć... metodą
zaburzania.
28 mar 14:48
Mila:
28 mar 18:05
Marta: Wyznaczyłam i mega dziękuje już wszystko rozumiem

Teraz tylko mi został przykład z pochodną
∑(od k=0 do n) H
k
Już mi głupio prosić o pomoc bo tyle Państwu zawdzięczam ale z pochodnymi sobie nie
radze czy mogę liczyć na jakieś wskazówki?
29 mar 16:56
Mila:
H
n − suma harmoniczna
∑(k=0 do n)H
k wyznaczysz zaburzając sumę : ∑(k=0 do n)k*H
k
29 mar 18:13
Marta: Dobrze zaczynam?
∑(k=0 do n)k*Hk+(n+1)Hn+1=0+∑(k=1 do n+1)k*Hk=∑(k=0 do n) (n+1)*Hn+1
29 mar 19:59
Marta: .
29 mar 21:26
Mila:
Nie wiem ile wynosi H0, jakie są ustalenia, zobacz w notatkach.
Wynik znasz?
Może Pytający tu spojrzy.
29 mar 21:41
29 mar 21:46
Pytający:
Jakie wartości przyjmuje k w tej sumie? Ano żadne, bo nie istnieje takie całkowite k, że 1≤k≤0
Stąd suma ta jest równa 0.
Wolframowe potwierdzenie:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=H_0&rawformassumption=%7B%22C%22,+%22H_0%22%7D+-%3E+%7B%22Function%22%7D
W rozwiązaniu przyda się jeszcze dość oczywista zależność:
Zatem:
∑(k=0 do n)(kH
k)+(n+1)H
n+1=0+∑(k=0 do n)((k+1)H
k+1)=
| | 1 | |
=∑(k=0 do n)((k+1)(Hk+ |
| ))=∑(k=0 do n)(kHk+Hk+1)= |
| | k+1 | |
=∑(k=0 do n)(kH
k)+∑(k=0 do n)(H
k)+∑(k=0 do n)(1)=
=∑(k=0 do n)(kH
k)+∑(k=0 do n)(H
k)+(n+1) ⇒
⇒ ∑(k=0 do n)(H
k)=(n+1)H
n+1−(n+1)=(n+1)(H
n+1−1)
30 mar 01:10
Mila:
Brakowało
Pytającego wczoraj.
30 mar 15:22
Pytający: 
W ogóle nie zaskoczyło mnie, że
Mila (sic!) wywołała mnie osobiście do odpowiedzi. W
ogóle. Nic a nic.
I swoją drogą Marto, we wczorajszym wpisie z 19:59 w ostatniej sumie dwukrotnie napisałaś (n+1)
zamiast (k+1)... widać ostatnie wyjaśnienie pomogło − mylimy się teraz w drugą stronę.

I jeśli masz kilka wyrażeń (poza sumą), dobrze jest objąć w nawiasy to, co się sumuje, coby
rozwiać wątpliwości (i samemu się nie pomylić):
∑(k=0 do n)a
k*b+c*d
∑(k=0 do n)(a
k*b)+c*d ← jaśniej, promienniej, cudowniej.
30 mar 16:07