matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
szeregi geomwtryczne
violka:
Rozwiąż równanie : a) 1/1−x+1/(1−x)
2
+1/(1−x)
3
+...=x
2
+x+1
27 mar 23:03
Antonni:
1
+U{1}{(1−x)
2
+...+.....=x
2
+x+1
−1x
1
(1−x)
2
q=
*
= 1−x
1−x
1
|1−x|<1 to 1−x<1to x... i 1−x>−1 to x.....
a
1
L= S=
= licz
1−q
27 mar 23:12
Antonni:
Poprawiam
a
2
a
1
q=
a nie
a
1
a
2
1
1
q=
*(x−1)=
(1−x)
2
1−x
1
1
|q|<1 to
<1 i
>−1
1−x
1−x
27 mar 23:16
violka:
dziękuję !
27 mar 23:32