matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trygonometria, zadania, równanie tożsamościowe
Cinek:
Podaj odpowiednie załozenia, i wykaż, że tożsamością jest równość
sinα + cosα
sin
2
α
+
= sinα + cosα
1 − tg
2
α
sinα − cosα
Założenia znam, gorzej z rozwiazaniem
Jakieś podpowiedzi?
27 mar 22:50
karty do gry:
cos
2
x − sin
2
x
(sinx − cosx)(sinx + cosx)
1 − tg
2
x =
= −
cos
2
x
cos
2
x
i dalej:
cos
2
x
sin
2
x
L = −
* (sinx + cosx) +
(sinx − cosx)(sinx + cosx)
sinx − cosx
sin
2
x − cos
2
x
=
sinx − cosx
Walcz dalej.
27 mar 22:54