Podpowie ktoś?
Kasia: Punkty A=(1,1) i B=(6,2) są wierzchołkami trójkąta ABC.Wysokości trójkąta ABC przecinają się w
punkcie M=(3,3) Oblicz pole tego trójkąta.
obliczyłam równanie prostej AB ,jak obliczyć prostą MB i potem punkt C? potem dalej to już
pójdzie

czy prosta MB będzie prostopadła do którejś? zrobiłam rysunek ale nie czuje tego
27 mar 22:43
Eta:
1/ wysokość AM : y=x
i BC⊥AM ⇒ BC : y=−(x−xB)+yB
2/ prosta AB : y=−5x+18 ( jak już to obliczyłaś
3/ układ równań tych dwu prostych ⇒ C(...., ....)
→ →
4/ P(ABC)= 0,5|det(AC, BC)|=.....
27 mar 22:53