matematykaszkolna.pl
pierwiastek wielomianu Hebek: Witam! Jak znaleźć pierwiastek tego wielomianu? wiem ze jest tylko jeden i muszę podać 3 początkowe cyfry po przecinku. Mogę prosić wskazówke? bo chyba nie szukamy kiedy wielomian się zeruje
27 mar 22:39
Adamm: wielomianów jest wiele nieskończenie wiele szukać nikt nie będzie
27 mar 22:40
karty do gry: Jeżeli szukamy przyblizenia do 3 miejsc po przecinku to polecam metodę bisekcji. Moze nie jest ona szybko zbieżna, ale jest bardzo prosta i nawet uczeń z liceum będzie w stanie nią łatwo operowac.
27 mar 22:42
Adamm: ja polecam metodę Newtona
27 mar 22:43
karty do gry: Czy przypadkiem w tej metodznie nie ma czasem problemów ze zbieżnością? Czy takie problemy występują w metodzie siecznych ? Szczerze mówiąc nie pamiętam już tego za dobrzeemotka
27 mar 22:49
Adamm: wystarczy dobrze to ustawić, i problemów nie ma problemy mogą być ze względu z której strony przybliżamy, z lewej czy z prawej
27 mar 22:52
Adamm: bierzemy przedział a<x<b, pierwiastek znajduje się pomiędzy zakładamy że na tym przedziale pierwsza oraz druga pochodna są tego samego znaku jeśli druga i pierwsza pochodna są tych samych znaków to bierzemy f(b) jako punkt startu jeśli nie to f(a) takim sposobem nigdy nie natrafimy na problem
27 mar 23:16
Adamm: "zakładamy że na tym przedziale pierwsza oraz druga pochodna są tego samego znaku" miałem na myśli: dla każdego x z przedziału f'>0 (f'<0) i podobnie z drugą pochodną
27 mar 23:18