ostrosłupy
ommm: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym, kąt między jego wysokością a ścianą boczną ma 45*.
Oblicz sumę długości wszystkich krawędzi ostrosłupa jeżeli jego objętość = 4,5
27 mar 22:32
Eta:
...=12(√3+1)
27 mar 22:37
ommm: Można jaśniej? Bo nie wiem o co chodzi.
27 mar 22:48
ommm: pomocy!
27 mar 22:54
Eta:

Z treści zadania : z trójkąta "ekierki" połówka kwadratu
a=2H , |OC|=H
√2 to b
2= H
2+(H
√2)
2 ⇒ b= H
√3
| | 1 | | 4H3 | | 9 | | 27 | | 3 | |
V= |
| a2*H ⇒ |
| = |
| ⇒ H3= |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 8 | | 2 | |
Suma wszystkich krawędzi : 4a+4b=8H+4H
√3= ................
27 mar 23:06