Pytający:
Wydaje mi się, że tak:
A − co najmniej trzy osoby wysiądą na tym samym piętrze, dokładnie dwie wysiądą na innym
piętrze, a na reszcie pięter wysiądzie co najwyżej jedna osoba
Co to ma być, dlaczego tak:
| | |
// wybieramy 1 z 14 pięter, na którym wysiadają dokładnie 2 osoby, wybieramy |
| |
te 2 osoby z 10
| | | | | |
∑(n=0 do 5)( | n!) // n oznacza, na ilu piętrach wysiądzie dokładnie |
| | |
1 osoba, mamy kolejno:
| | | | | |
n=0: | 0! // wybieramy 1 z pozostałych 13 pięter, wybieramy 8 z pozostałych |
| | |
| | | |
8 osób, które wysiądą razem na jednym z wybranych pięter, wybieramy to piętro na | |
| | |
sposobów, na pozostałych 0 wybranych piętrach rozmieszczamy 0 pozostałych osób na 0! sposobów
(po 1 osobie na każdym z tych pięter)
| | | | | |
n=1: | 1! // wybieramy 2 z pozostałych 13 pięter, wybieramy 7 z pozostałych |
| | |
| | | |
8 osób, które wysiądą razem na jednym z wybranych pięter, wybieramy to piętro na | |
| | |
sposobów, na pozostałych 1 wybranych piętrach rozmieszczamy 1 pozostałych osób na 1! sposobów
(po 1 osobie na każdym z tych pięter)
| | | | | |
n=2: | 2! // wybieramy 3 z pozostałych 13 pięter, wybieramy 6 z pozostałych |
| | |
| | | |
8 osób, które wysiądą razem na jednym z wybranych pięter, wybieramy to piętro na | |
| | |
sposobów, na pozostałych 2 wybranych piętrach rozmieszczamy 2 pozostałych osób na 2! sposobów
(po 1 osobie na każdym z tych pięter)
| | | | | |
n=3: | 3! // wybieramy 4 z pozostałych 13 pięter, wybieramy 5 z pozostałych |
| | |
| | | |
8 osób, które wysiądą razem na jednym z wybranych pięter, wybieramy to piętro na | |
| | |
sposobów, na pozostałych 3 wybranych piętrach rozmieszczamy 3 pozostałych osób na 3! sposobów
(po 1 osobie na każdym z tych pięter)
| | | | | |
n=4: | 4! // wybieramy 5 z pozostałych 13 pięter, wybieramy 4 z pozostałych |
| | |
| | | |
8 osób, które wysiądą razem na jednym z wybranych pięter, wybieramy to piętro na | |
| | |
sposobów, na pozostałych 4 wybranych piętrach rozmieszczamy 4 pozostałych osób na 4! sposobów
(po 1 osobie na każdym z tych pięter)
| | | | | |
n=5: | 5! // wybieramy 6 z pozostałych 13 pięter, wybieramy 3 z pozostałych |
| | |
| | | |
8 osób, które wysiądą razem na jednym z wybranych pięter, wybieramy to piętro na | |
| | |
sposobów, na pozostałych 5 wybranych piętrach rozmieszczamy 5 pozostałych osób na 5! sposobów
(po 1 osobie na każdym z tych pięter)