joko
Joko: Nie obliczajac pierwiastkow rownania x2−5x−3=0, oblicz sume odwrotonosci czwartych poteg
pierwiastkow.
Ktoś mi wytłumaczy czemu u góry robi się ((x1+x2)2−2x1*x2)2? Czemu z (x21+x22)2 robi
sie ((x1+x2)2−2x1*x2)2
27 mar 22:15
Omikron: Najpierw zostaje dodany brakujący środkowy wyraz wzoru skróconego mnożenia, potem odjęty, żeby
końcowy wynik nie uległ zmianie.
27 mar 22:19
karty do gry: Czyli niezwyklke trudne przekształcenie wzoru :
(a+b)2 = a2 + 2ab + b2
do postaci:
(a+b)2− 2ab = a2 + b2
27 mar 22:21
Joko: Komentarze zachowaj dla siebie, po kilku godzinach nauki codziennie mam prawo być zmęczony i
nie dostrzegać nawet prostych rzeczy, a to forum jest właśnie po to, żeby korygować błędy
27 mar 22:30
Joko: Bardzo dziękuje za pomoc Omikron
27 mar 22:32
Joko: Ten kwadrat (x21+x22)2 pozostaje bez zmian i zajmujemy sie tylko tym co jest w nawiasie?
27 mar 22:35
karty do gry:
27 mar 22:43
Joko: Wszystko jest trudne zanim stanie się proste. Jak widać dla Ciebie wyrozumiałość jest jeszcze
zbyt trudna. Ale nie martw się, do trgo raczej się dorasta.
27 mar 22:54
Antonni: masz racje do tego zeby zbozumiec ze wystarczy jeden komentarz i zeby miec jakikolwiek
dystans do takich komentarzy (nieobrazliwych) sie dorasta
27 mar 23:04
g: Jeśli mamy równanie kwadratowe x
2+bx+c które ma pierwiastki u i v, to zachodzą
| | 1 | | 1 | |
równości: u*v=c oraz u+v=−b. Dlatego wzór S= |
| + |
| tak się |
| | u4 | | v4 | |
przekształca żeby występowały tylko sumy i iloczyny pierwiastków.
| | 1 | | 1 | | u4+v4 | |
S= |
| + |
| = |
| = |
| | u4 | | v4 | | (uv)4 | |
| | (u+v)4−4uv[(u+v)2−2uv]−6(uv)2 | |
= |
| |
| | (uv)4 | |
27 mar 23:13
Mila:
x
2−5x−3=0
| 1 | | 1 | | x14+x24 | |
| + |
| = |
| |
| x14 | | x24 | | (x1*x2)4 | |
x
1+x
2=5
sumę przekształcamy tak, aby skorzystać z sumy pierwiastków [x
1+x
2]
(x
14+x
24)=(x
12+x
22)
2−2*x
12*x
22=
=(x
12+x
22)
2−2*(−3)
2=[x
12+x
22]
2−18=
=[(x
1+x
2)
2−2x
1*x
2]
2−18=[5
2−2*(−3)]
2−18=[25+6]
2−18=31
2−18=
=943
| 1 | | 1 | | 943 | | 943 | |
| + |
| = |
| = |
| |
| x14 | | x24 | | (−3)4 | | 81 | |
27 mar 23:16