Trygonometria
Taktak: sin5x+cos5x=sin4x−2
27 mar 21:28
karty do gry: Dam wskazówkę:
Zauważ, ze jeżeli x ∊ [−1 , 1] to −x2 ≤ x5 ≤ x2
27 mar 21:43
Taktak: Nic mi to nie mówi.
27 mar 21:48
karty do gry: To powiem inaczej:
Postaraj się oszacować zbiory wartości wyrażań wystepujących po obu stronach równości.
Z prawa storną nie powienieś/aś mieć problemu.
Lewą stronę pozwoli Ci oszacować zaprezentowana wyzej nierówność.
27 mar 21:55
Taktak: Co mi to da, że będę znał zbiory wartości?
27 mar 22:00
karty do gry: Jeżeli pomyślisz to sam/a odpowiesz sobie na to pytanie.
Z cała pewnością wyznaczenie zbirów wartości w tym zadainu pomoze CI na nie odpowiedzieć.
27 mar 22:03
Taktak: Dobra już wiem. Dzięki.
27 mar 22:16
mat176: Jednak dalej tego nie rozumiem
27 mar 23:12
Mariusz:
Gdybyś chciał podnieść do kwadratu aby pozbyć się jednej z funkcji sin(x) bądź cos(x)
otrzymałbyś równanie wielomianowe dziesiątego stopnia które łatwo zredukujesz do
równania ósmego stopnia
| | 3 | |
Oczywiście x= |
| π+2kπ k∊ℤ |
| | 2 | |
jest rozwiązaniem tylko czy jedynym ?
28 mar 01:21
Adamm: Mariusz, czytałeś wpis karty do gry?
−1≤sin5x+cos5x
oraz sin4x−2≤−1
jedyna możliwość by oba wyrażenia były równe, to by były równe −1
28 mar 01:25
kacper123: witam, czy mógłbyś mi wytłumaczyć trygonometrię bo dla mnie to czarna magia.proszę.
| cos2α | |
| *(tg2α−sin2α)=sin2α |
| sin2α | |
(1−sinα)(1+tgα*cosα)= sin
2(90stopni−α)
29 mar 21:28