Naszkicuj wykres funkcji V
Bilauta: Naszkicuj wykres funkcji V
Poproszę również o obliczenia

Aha, i jest to kolejny podpunkt z zadania, w którym trzeba było wyznaczyć V ostrosłupa jako
funkcję jego wysokości x.
Więc dziedzina musi być większa od zera.
A mianowicie mi wyszło D: x∊(
√3, +
∞)
27 mar 21:05
'Leszek: W tresci zadania musi byc jakis warunek na podstawie ktorego wyznaczyles wzor V ,
i na podstawie tego warunku jest ograniczenie funkcji V od gory, sprawdz to bo
nie podales tresci .
| | 6x2(x2 − 3) − 6x4 | |
V' = |
| = 0 ⇔−18 x2 = 0 , i co paradoks ,podaj |
| | x2 − 3 | |
pelna tresc zadania !
27 mar 21:56
Bilauta: Dobra, to podaję treść:
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym odległość środka podstawy ostrosłupa od jego krawędzi
bocznej wynosi √3 (odległość na rysunku poprowadzona jest pod kątem prostym do krawędzi,
więcej danych nie ma na rysunku, więc go nie wklejam).
a) Wyznacz objętość V ostrosłupa jako funkcję jego wysokości x i podaj dziedzinę tej funkcji
b) Dla jakiej wartości x objętość ostrosłupa jest najmniejsza? Oblicz tę objętość
c) Naszkicuj wykres funkcji V.
Zrobiłam podpunkty a i b. Chcę jedynie c, bo nie wiem jak się do tego zabrać.
27 mar 23:42
faradaja: pomoże ktos naszkicowac wykres funkcji z podpunktu c?
13 mar 22:13