matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Obliczyć całkę nieoznaczoną z pierwiastkami przez podstawienie
TRN:
Witam
! Mam problem z taką całką ∫x
√
a−x
dx Podstawienie to a−x =t
2
dt=? Mógłby mi ktoś pomóc rozpisać krok po kroku pochodną z podstawienia całki
27 mar 20:23
'Leszek:
a−x = t
2
⇒ −dx = 2tdt ⇒ dx = − 2tdt ∫ (a− t
2
)(−2t
2
dt) = −2 ∫ ( at
2
− t
4
) dt = .....
27 mar 20:27
TRN:
Dziękuje Ci bardzo 'Leszek
Robiłem banalnie głupi błąd
Już rozumiem
27 mar 20:33