Pomocy
Help: Oblicz wszystkie pierwiastki
3√−64i
27 mar 20:20
KKrzysiek: Możesz to zrobić na kilka sposobów.
najprostszy:
= i364 = |i|4 = −4i v 4i
27 mar 20:39
KKrzysiek: √i3641/3
27 mar 20:39
KKrzysiek: uuuu źle popatrzyłem, tam jest jeszcze i
27 mar 20:40
Antonni: I jest stopnia 3 wiec musza byc 3 pierwiastki .
27 mar 20:41
KKrzysiek: x+yi = √−64i1/3
(x+yi)3 = −64i
x3+3x2yi + 3xy2i2 + y3i3 = −64i
x3+3x2yi − 3xy2 − y3i = −64i
{x3 − 3xy2 = 0
{3x2y − y3 = −64
rozwiąż ten układ równań
27 mar 20:43
Mila:
|−64i|=64
| | | | | |
zk=3√64*(cos |
| +i sin |
| ), gdzie k∊{0,1,2} |
| | 3 | | 3 | |
licz
27 mar 20:45
Jack: zauwazmy, ze i3 = i2 * i = − i
zatem −64i = −26 * i = (22 * i)3 = (4i)3
no a stad :
z = 3√−64i
z3 = − 64i
z3 + 64i = 0
z3 + (4i)3 = 0 (teraz ze wzoru a3 + b3)
(z+4i)(z2−4iz + 16i2) = 0
z = − 4i lub z2 − 4iz − 16 = 0
z tego drugiego delta itd. (jak w sredniej)
27 mar 21:56
'Leszek: Mozna sprobowac w nastepujacy sposob :
3√ −64 i = 3√ − 64 * 3√ i = −4 *3√ − i i.t.d to juz jest proste
27 mar 22:03
'Leszek: Sorry tam powinno byc 3√ i
27 mar 22:04