Trygonometria
Michał: Dana jest funkcja f(x) = 8cos4x − 8cos2x + 1
a) Uzasadnij, że dla każdej liczby rzeczywistej x prawdziwa jest równość: f(x) = cos 4x
I tutaj nie rozumiem już samego początku, bo zaczynam od tego, że lewa strona:
L = cos 4x = cos (2 * 2x) = 2cos2x − 1 = ...
I nie rozumiem tego momentu jak cos (2 * 2x) zmienia się w cokolwiek innego. Czy jest jakiś
wzór na cos (x * y), czy trzeba to jakoś rozbić?
27 mar 20:02
Janek191:
cos (4 x) = cos ( 2*2x) = 2 cos2 (2 x) − 1 = itd.
27 mar 20:06
Michał: Chodzi o to, że nie rozumiem tej równości: cos (2 * 2x) = 2 cos2(2x) − 1
27 mar 20:11
Michał: Proszę o pomoc.
27 mar 22:00
Jack: jest taki wzor
cos(2α) = 2cos2α − 1
zatem jesli za α podstawimy 2x, to mamy
cos(2*2x) = 2cos2(2x) − 1
co nie?
i teraz znowu rozpisujemy, bo cos(2x) = 2cos2x−1
zatem 2cos2(2x) = 2(2cos2x−1)2 = ...
27 mar 22:02
Janek191:
28 mar 08:07