TRYGONOMETRIA
nowy: Cześć mam problem, pomożecie?
| | √6+√2 | | √6−√2 | |
Punkt P( |
| , |
| ) leży na ramieniu końcowym kąta 15 stopni. Oblicz |
| | 4 | | 4 | |
sin α i cosinus α, jeżeli:
α= 165 stopni
27 mar 19:25
johny: a co udało Ci się określić?
27 mar 19:33
nowy: Właściwie to wiem tylko że punkt leży w pierwszej ćwiartce i nie wiem jak sobie z tym poradzić.
Ponieważ nie wiem pomiędzy czym jest te kąt alfa
27 mar 19:35
Janek191:
165o = 180o − 15o i wzory redukcyjne.
27 mar 19:37
nowy: a mógłbyś rozpisać do końca?
27 mar 19:40
nowy: bo 165 stopni mam tutaj rozumieć jako odchylenie tego ramienia o 165 stopni od tych 15 czy od
początku?
27 mar 19:42
Janek191:
| | √6 − √2 | | √2 − √6 | |
sin ( 165o) = sin( 180o − 15o) = − sin 15o = − |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | |
27 mar 19:47
Janek191:
Podobnie z kosinusem
27 mar 19:49
Antonni:

r=
√x2+y2
Teraz to prosze policzyc
Potem wzory redukcyjne .
27 mar 19:51
nowy: A o to chodzi rozumiem, dzięki. Ja policzyłem r już wcześniej, ale nie wiem jakoś nie wpadłem
na to
27 mar 19:53
Antonni: Chociaz powinno wyjsc r=1
Zauwaz (ja tez to dopiero zauwazylem) ze mamy podane wspolrzedne punktu ktire leza na
koncowym ramieniu kąta wiec ten kat jest jednoznacznie okreslony
My nie musimy liczyc wartosci kąta majac punkt tylko mamy dana juz miare kąta .
Wspanialomyslny autor zadania
27 mar 20:01