matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
LcK:
2x+3
POMOCY! Czy punkt A(
√
2
−2, 3+
√
2
) należy do wykresu funkcji F(x)=
x+1
20 sty 19:50
Julek:
2(
√
2
−2) + 3
3+
√
2
=
√
2
−1
2
√
2
−1
√
2
+1
(2
√
2
−1)(
√
2
+1)
*
=
= (2
√
2
−1)(
√
2
+1) =
√
2
−1
√
2
+1
1
= 4 + 2
√
2
−
√
2
− 1 =
3 +
√
2
punkt ten należy do wykresu funkcji
20 sty 20:11
Raf:
x=
√
2
−2 y= 3+
√
2
założenie x+1>0 x>−1 i normalnie zwyczajnie podstawiasz to do wzoru:
2*(
√
2
−2)+3
3+
√
2
=
(
√
2
−2)+1
20 sty 20:18