W trójkącie ABC dane są: AB=7; BC=3, CA=8.
zimnygrzejnik: Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość bryły powstałej w wyniku
obrotu trójkąta ABC wokół boku BC.
27 mar 19:11
Janek191:
h = 8
r − wyznacz
27 mar 19:17
Janek191:
Pc = π r l1 + π r l2 = 10 π r
27 mar 19:18
Janek191:
x
2 + r
2 = 3
2 = 9
( 8 − x)
2 + r
2 = 7
2 = 49
−−−−−−−−−−− odejmujemy stronami
( 8 − x)
2 − x
2 = 40
64 − 16 x + x
2 − x
2 − 40 = 0
16 x = 24
x = 1,5
r
2 = 9 − x
2 = 9 − 2,25 = 6,75
| | 15 √3 | |
r = √6,75 = √ 675100 = |
| = 1,5 √3 |
| | 10 | |
27 mar 19:31
Janek191:
Pomyliło mi się

Miało być wokół boku BC, a nie boku AC
27 mar 19:36