Ile jest
Lubięliczyć: Ile jest liczb naturalnych pieciocyfrowych, w których iloczyn cyfr jest równy 0?
27 mar 19:01
Adamm: x1*x2*x3*x4*x5=0 ⇒ x1=0 lub x2=0 lub x3=0 lub x4=0 lub x5=0
czyli szukamy takich liczb 5 cyfrowych że co najmniej jedna z cyfr jest równa 0
rozpatrz przypadki gdy takich liczb jest 1, 2, 3, 4
27 mar 19:03
Adamm: gdy takich cyfr* i miałem tu na myśli cyfrę 0
27 mar 19:04
Lubięliczyć: Do tego akurat sam doszedłem, sęk w Tym, że nie potrafię tego zrobić.
27 mar 19:06
Adamm: | | | | | | | |
*94+ | *93+ | *92+ | *9=9*(9+1)4−95=30951 |
| | | | |
27 mar 19:08
Adamm: albo można było po prostu zrobić to tak
wszystkich takich liczb jest 9*104 a bez liczb bez zer 9*104−95
27 mar 19:10
Antonni: Sęk w tym ze ktos sie opiszse a Ty napiszesz ze sam do tego doszedles .
27 mar 19:10
Lubięliczyć: Możesz mi wierzyć lub nie, ale ja sumienie mam czyste, wiedziałem kiedy iloczyn będzie równy
zeru, nie wiedziałem jak policzyć ile takich liczb jest, dzięki Adamm
27 mar 19:14
Mila:
9*104− tyle jest liczb pięciocyfrowych
Zdarzenie przeciwne ;
A'− Żadna z cyfr liczby pięciocyfrowej nie jest równa 0.
|A'|=95
|A|=90000−95
27 mar 19:27