współczynniki
kulka123: Podać jakie warunki powinny spełniać współczynniki dwóch różnych równań kwadratowych, aby
równania te miały przynajmniej jedno wspólne rozwiązanie.
27 mar 18:34
Pytający:
ax2+bx+c=0
dx2+ex+f=0
Aby równania te miały przynajmniej jedno wspólne rozwiązanie, poniższe równanie nie może być
sprzeczne (musi mieć co najmniej jedno rozwiązanie):
ax2+bx+c=dx2+ex+f
(a−d)x2+(b−e)x+(c−f)=0
Równanie to ma przynajmniej jedno rozwiązanie, gdy Δ≥0.
Odp.: (b−e)2−4(a−d)(c−f)≥0.
27 mar 19:21
Adamm: Pytający, wtedy wykresy tych funkcji mają co najmniej jeden punkt przecięcia
27 mar 19:25
Adamm: i jeszcze jedna uwaga, kiedy możemy liczyć deltę? tylko jeśli a≠d
27 mar 19:29
Pytający: A się mnie pomieszało, racja i racja Adamm
27 mar 19:32