proporcje
olaa: Stopiono dwa metale i otrzymano 135g stopu. Pierwszy metal traci po zanurzeniu w wodzie 20 %
początkowej masy, a drugi 25%. Ile gramów każdego metalu było w stopie, Jeśli po zanurzeniu
stracił 30g?
20 sty 19:47
Atos:
x −−− ilość gramów stopu pierwszego
y −−− " " " drugiego
x+y= 135
0,2*x + 0,25*y= 30
rozwiąż ten układ równań
20 sty 20:00
olaa: ale jak?
20 sty 20:01
Atos:
omg

x= 135−y
0,2( 135−y) +0,25y =30 => 27 −0,2y +0,25y =30 => 0,05y= 3
to y= 3: 0,05= 60g więc x = 135 −60 =......... a to już chyba wiesz
20 sty 20:05