Ze zbioru wszystkich liczb naturalnych trzycyfrowych
vecotor: ze zbioru wszystkich liczb naturalnych trzycyfrowych losujemy jedna liczbe. oblicz
prawdopodobieństwo zdarzenia, ze wylosowano liczbe, ktorej suma wszystkich cyfr rowna 6.
27 mar 18:06
Adamm: wszystkich liczb 3 cyfrowych jest 900
6=6+0+0=5+1+0=4+1+1=3+2+1=2+2+2
mamy 1+4+3+6+1=15 liczb których suma cyfr wynosi 6
| | 6 | | 1 | |
P(A)= |
| = |
| ≈0,00667 |
| | 900 | | 150 | |
27 mar 18:10
Adamm: jest więcej liczb których suma wynosi 6
6=6+0+0=5+1+0=4+1+1=4+2+0=3+2+1=2+2+2
jest ich 15+4=19
27 mar 18:12
vecotor: dzięki wielkie
27 mar 18:13
Adamm: jeszcze zapomniałem o jednej możliwości
6=3+3+0
co dodaje nam 2 możliwości
w sumie 21
| | 21 | | 7 | |
P(A)= |
| = |
| =0,0234 |
| | 900 | | 300 | |
27 mar 18:27
Mila:
II sposób kombinacje z powtórzeniami.
x
1+x
2+x
3=6 i x
i∊N i x
1≥1
x
1+x
2+x
3=5
Liczba rozwiązań:
27 mar 20:37