przebieg zmiennosci funkcji
Kasia: Zbadać przebieg zmienności funkcji.
f(x)= e
arctgx
proszę o poprawę błędów i pomoc co dalej

1. analiza funkcji
a)Df=R
b)
limx→+∞ e
arctgx= e
π2
c) f(x)=0 ⇔ e
arctgx=0 nigdy ⇒ x∊ zbioru pustego
d) f(0)= e
arctg0=e
0=1 P(0,1)punkt przecięcia z osią OY
wykres funkcji nie posiada asymptot pionowych bo Df=R
a1=
limx→−∞=
f(x)x =
limx→−∞ earctgxx= 0
b1=
limx→−∞ (f(x)−ax)=
limx→−∞ e
arctgx−0= e
−π2 ⇒ y1=e
−π2
asymptota pozioma (lewostronna

?)
a2=
limx→+∞=
f(x)x=
limx→+∞ earctgxx= 0
b2=
limx→+∞ (f(x)−ax)=
limx→+∞ e
arctgx−0= e
−π2 ⇒ y1=e
−π2
asymptota pozioma (prawostronna

?)
e) f(−x)=e
artg(−x)=e
−arctgx funkcja jest parzysta
funkcja nie jest okresowa?
2. analiza pierwszej pochodnej
a) f'(x)=(e
arctgx)'=
earctgx1+x2
b) f"(x)>0 ⇔(e
arctgx)(1+x
2)>0 pierwszy nawias zawsze wiekszy od zera, drugi nigdy. x∊ R
c) brak ekstremum bo f'(x)≠0
3. analiza drugiej pochodnej
a) f"(x)=(
ae{arctgx1+x2)'=...= {e
arctgx)(1+x
2)(1−2x)
b) f"(x)>0 ⇔ {e
arctgx)(1+x
2)(1−2x)>0 ⇔ 1−2x>0 ⇔ x=
12
c)(−
∞;
12) na minusie. (
12;
∞) na plusie
punkt przegiecia P(
12; f(
12) )
f(
12) = e
arctg(12= ?