obracanie
polo: Trójkąt o boku długości a i kątach ostrych do niego przyległych o miarach β i γ obraca
się dookoła prostej równoległej do tego boku, poprowadzonej przez
wierzchołek kąta do niego przeciwległego. Oblicz objętość powstałej bryły.
Nie wiem jak wyznaczyć promien powstałego walca. Ktoś wie?
27 mar 17:26
g:

Skorzystaj z wzorów:
| | sinβ | | sinγ | |
b = a * |
| c = a * |
| (tw. sinusów) |
| | sin(γ+β) | | sin(γ+β) | |
| b*c*sin(γ+β) | | a*h | |
| = |
| (pole trójkąta) |
| 2 | | 2 | |
27 mar 17:38
polo: Super, dzięki
27 mar 18:07