stereometria
Krakus: Podstawą ostrosłupa jest kwadrat ABCD o boku długości 40. Pola ścian bocznych
ABS , BCS , CDS i ADS są odpowiednio równe: 740, 240√5 , 260 i 400. Oblicz objętość tego
ostrosłupa.
Proszę o pomoc
27 mar 17:25
Krakus: czy mógłby ktoś napisać chociaż jak to zacząć?
27 mar 17:48
Mila:
Masz może odpowiedź do zadania?
27 mar 18:10
Krakus: niestety nie
27 mar 18:14
Mila:
Problem polega na wyznaczeniu wysokości ostrosłupa.
Trzeba poszukać przekroju w którym ta wysokość się znajduje.
1) Wyznaczymy wysokości ścian bocznych:
2)
Spodek wysokości znajduje się bliżej punktu C
Weźmy ΔEFS jako przekrój w którym znajduje się H
P
ΔEFS:
Boki: 37,40, 13
40
2≠37
2+13
2 nie jest to Δprostokątny,
| | 37+40+13 | |
Pole z wzoru Herona: p= |
| =45 |
| | 2 | |
P
ΔEFS=
√45*(45−37)*(45−40)*(45−13)=15*16
H=12
3) sprawdź, czy w drugim przekroju wysokość H też będzie równa 12.
27 mar 18:41
27 mar 18:57
Krakus: a nie przepraszam coś pomiliłem
27 mar 19:04
Krakus: Dzięki wszystko się zgadza
27 mar 19:08