c | 2c−4b | b | ||||
O dodatnich liczbach a, b, c wiemy, że spełniają warunek | = | = | . | |||
a+4b | a | c |
b | ||
Wyznacz wartość ilorazu | . | |
c |
b | 1 | ||
= | |||
c | 2 |
1 | ||
A czemu nie | ? ![]() | |
3 |
1 | ||
A czemu niby ma być | ? | |
3 |
c | b | |||
= | ⇒ c2=ab+4b2 ⇒ ab=c2−4b2 | |||
a+4b | c |
2c−4b | b | |||
= | ⇒ 2c2−4bc=ab ⇒ 2c2−4bc=c2−4b2 | |||
a | c |
b | 1 | |||
c2−4bc+4b2=0 ⇒ (c−2b)2=0 ⇒ c=2b ⇒ | = | |||
c | 2 |
1 | ||
Żeby się dowiedzieć dlaczego | ![]() | |
2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |