całki niewymierne
Monika: Jak obliczyć te całki, jakie zrobić podtsawienie?
1. ∫ x + √x / 1 +√x
2. ∫ √x + 3√x / 4√x5 − 6√x7
3. ∫ 1 / 3√x + √x
4. ∫ dx / √x + 1
27 mar 17:08
Adamm: 1. t2=x
2. t24=x
3. t6=x
4. t2=x
27 mar 17:11
Monika: Tak zrobiłam
Niestety wynik dobry wyszedł mi tylko w 4
inne nie zgadzaja sie z tymi w ksiazke
prosze o pomoc w dalszym rozwiazaniu
27 mar 17:29
Adamm: podaj twoje wyniki
27 mar 17:30
Monika: 1. 1/2 ln √x
2. nie mam
3. 1/3 √x + ln | 1+ 6√x |
27 mar 17:32
Adamm: zapisane co prawda niechlujnie ale spróbuję
| | x+√x | | √x(1+√x) | | 2 | |
1. ∫ |
| dx=∫ |
| dx=∫√xdx= |
| √x3+c |
| | 1+√x | | 1+√x | | 3 | |
2. t
24=x
24t
23dt=dx
| | t12+t8 | | t7+t3 | |
∫ |
| *24t23dt=24∫ |
| dt= |
| | t30−t28 | | t2−1 | |
| | 2t | |
=24∫t5+t3+2t+ |
| dt=4t6+6t4+24t2+ln(t2−1)+c= |
| | t2−1 | |
=4
4√x+6
6√x+24x
1/12+ln(x
1/12−1)+c
27 mar 17:54
Adamm: z resztą radź sobie sama, dostałaś przykład jak to rozwiązać, reszta analogicznie
27 mar 17:56
Monika: jak skrócić
∫ t12 + t8 / t30 t28 * 24t23
do
24 ∫ t7 + t3 / t2 − 1 ?
27 mar 18:09