Oblicz, wypisz wszystkie pierwiastki, a następnie podaj interpretację geometrycz
kaiko: 3√−64i
27 mar 17:07
M:
31 mar 07:05
MatthewRrr: nie ma pierwiastka z ujemnej liczby
2 kwi 14:59
.:
2 kwi 15:12
Mariusz:
| | π | | π | |
−64i = 64*(cos(− |
| )+isin(− |
| )) |
| | 2 | | 2 | |
3√−64i =
| | 11π | | 11π | |
{4*(cos( |
| )+isin( |
| )), |
| | 6 | | 6 | |
| | π | | π | |
4*(cos( |
| )+isin( |
| )), |
| | 2 | | 2 | |
| | 7π | | 7π | |
4*(cos( |
| )+isin( |
| ))} |
| | 6 | | 6 | |
To chyba będą wierzchołki trójkąta równobocznego wpisanego w okrąg o promieniu R = 4
2 kwi 15:24
Little Mint:
jest −64i to wlasnie to (i) sprawia że to jest liczba zespolona
2 kwi 15:24