Sn jest sumą n początkowych wyrazow.
Andrea: Nie mogę zrozumieć różnicy między ciągiem z podpunky a i b, dlaczego a jest arytmetuczny a b
nie, jeśli oba mają ten sam wzór ogólny?
Sn jest sumą n początkowych wyrazów ciągu (an). Wyznacz wzór ogólny tego ciągu. Czy jest to
ciąg arytmetyczny?
a) Sn=n2−5n
b) Sn=n2−5n+1
c)Sn=n3+1
Proszę o wyjaśnienie:(
27 mar 17:01
Andrea: I w jaki sposób powstają założenia typu dla n>1 lub n>2
27 mar 17:07
g:
Wzór ogólny:
a1 = S1
n≥2: an = Sn − Sn−1
Żeby ciąg był arytmetyczny to musi wyjść an = a1 + (n−1)*r
W a) i b) wychodzi tak samo: an = −4 + (n−1)*2, ale w a) a1 = −4, a w b) a1 = −3.
27 mar 17:20
Jolanta: S1=12−5*1=−4. Jeden wyraz a1=−4
S2=22−5*2=−6 suma dwóch wyrazów a+a2 czyli a2=−6−(−4)=−2
S3=32−5*3=9−15=−6 a3=S3−S2=−6−(−6)=0
Widzimy,że różnica r=2
W b)a1=−3
a2=S2−a1=−5−(−3)=−2
a3=S3−S2=−5−(−2)=−3
a2−a1=−2−(−3)=1
a3−a2=−3−(−2)=−1
Nie ma stałej różnicy między wyrazami
12 lis 20:21
Jolanta: a4=S4−S3=−3−(−5)=2
a5=S5−S4=1−(−3)=4
−3,−2,−3,2,4 Niestety nie mam pomysłu na wyraz ogolny
12 lis 21:08