prawdopodobieństwo,nierówność
Krystek: 1.Wykaż,że dla dowolnych liczb rzeczywistych x i y takich ,że (x−1)2+(y−2)2=2 prawdziwa jest
nierówność
y+1<=x
2.
W każdej z dwóch szuflad jest tyle samo rękawiczek prawych i lewych, a trzecia szuflada
jest pusta. Z każdej z dwóch pierwszych szuflad losujemy jedna˛ rękawiczke˛ i wkładamy je
do trzeciej szuflady. Następnie z trzeciej szuflady losujemy jedna˛ rękawiczke˛. Oblicz
prawdopodobieństwo
tego, że rękawiczka wylosowana z trzeciej szuflady jest lewa.
Nie mam pojęcia co z tym zrobić,ma ktoś pomysł?
27 mar 16:38
Krystek: ma ktoś pomysł?
27 mar 17:41
Adamm: 1. nierówność jest nieprawdziwa, przepisz do porządnie
27 mar 18:03
Krystek: 1.Wykaż,że dla dowolnych liczb rzeczywistych x i y takich ,że (x−1)2+(y+2)2=2 prawdziwa jest
nierówność
y+1<=x
poprawione
sorki za pomyłkę
27 mar 18:17
Adamm: x−1=√2sinα
y+2=√2cosα
y+1≤x ⇔ −1+√2cosα≤1+√2sinα ⇔ −2≤2sin(x−π/4) co jest oczywiście prawdziwe
27 mar 18:23