Sinus kąta
Julia: Sinus kąta α jest 4 razy mniejszy niż tangens tego kąta.wobec tego kosinus kata α jest
równy...? W odp. jest 1/4, ale jak to obliczyć? Proszę o pomoc
27 mar 16:28
Julia: :(
27 mar 16:35
27 mar 16:36
Janek191:
| | sin x | |
4 sin x = tg x = |
| / : sin x |
| | cos x | |
| | 1 | | 1 | |
4 = |
| ⇒ cos x = |
| |
| | cos x | | 4 | |
27 mar 16:37
Julia: A dlaczego jest 4sinα=tgα? To nie znaczy, że sinus jest 4 razy większy od tangensa?
27 mar 16:39
Adamm: dla ciebie polecam naukę logicznego myślenia
27 mar 16:40
Janek191:
To znaczy, ze tg jest 4 razy większy od sinusa.
27 mar 16:40