Wykonaj działanie.
Kresca: Zadanie z egzaminu wstępnego na politechniki w roku 1954:
| | a3+b3 | | a2+b2 | | a | | a2 | |
( |
| − |
| ) : ( |
| − |
| ) = |
| | a3−b3 | | a2−b2 | | a2+ab+b2 | | a3−b3 | |
27 mar 15:21
Adamm: założenia, a≠b, a≠−b, a≠0, b≠0
| | a3+b3 | | a2+b2 | | a | | a2 | |
( |
| − |
| ):( |
| − |
| )= |
| | a3−b3 | | a2−b2 | | a2+ab+b2 | | a3−b3 | |
=([a
3+b
3][a+b]−[a
2+b
2][a
2+ab+b
2]):(a*[a
2−b
2]−a
2*[a+b])=
=(a
4+a
3b+b
3a+b
4−a
4−a
3b−a
2b
2−b
2a
2−ab
3−b
4):(a
3−ab
2−a
3−a
2b)=
| | 2ab | |
=(−2a2b2):(−ab2−a2b)= |
| |
| | a+b | |
27 mar 15:33
Jerzy:
Witaj w gronie studentów
27 mar 15:34
Kresca: Dziękuję Adamm : D
27 mar 15:38
bobiczek:
26 lis 18:44